Olivia är bipolär

Om manodepressiv (bipolär) sjukdom, psykiatrisk vård och personlig integritet

Mamma och kroniskt psykiskt sjuk

Mother is the word for god on the lips and hearts of all children. Heroin is bad for you. There’s a little girl on the streets waiting for her mother (the crow, 1994)

Ännu några år kommer han tro att jag kan blåsa bort all smärta och skrämma bort oro och olust med pussar, kramar och lek. Det finns ingen sentimentalitet i detta från hans sida, det är fråga om ett krasst konstaterande: Mamma är bäst i världen, och hon finns i världen för att finnas till hands.

För det mesta är jag bara ödmjukt tacksam över att få vara hans mamma och få älska på ett sätt jag aldrig älskat förut. Men ibland, ibland blir jag rädd och ledsen. Hur skall jag kunna vara en sån mamma som han tror att jag är och som alla barn behöver. Inte nog med att jag är tankspridd och oorganiserad, jag är kroniskt psykiskt sjuk med potentiella manier och depressioner.

Om man undrar hur det är att växa upp med psykiskt sjuka föräldrar så kan man besöka kuling.nu eller läsa någon av de många bloggar och böcker som finns i ämnet. Enligt kuling.nu har barn till psykiskt sjuka föräldrar berättat att:

  De har känt sig annorlunda än andra

  De haft skuldkänslor, skämts, varit ledsna, besvikna och ibland arga

  De har fått ta ansvar för sin egen förälder – blivit förälder åt sin egen förälder

  Ingen har tagit ansvar i familjen och satt gränser – ingen har bestämt vad man fått göra eller inte göra

  De har inte kunnat lita på sina egna känslor

  De har förnekat sina egna behov och känslor

  De har varit rädda för sin egen förälder

  De har varit oroliga för att föräldern ska ta sitt liv

  De har varit oroliga för att inte få bo kvar hemma tillsammans med föräldrarna

  De har haft tankar på att ta sitt eget liv

Hur kommer min sjukdom att drabba min son? Kommer han undan med en bipolär morsa eller har han också belastats med mina sjuka gener? Kommer han utveckla bipolaritet eller schizofreni (sjukdomarna är genetiskt besläktade enligt en svensk studie)?

Men mina gener var en förutsättning för hans liv och jag är frisk! Om jag fortsätter att vara rädd om mig kanske min dosett fortsätter vara det enda synliga tecknet på kronisk sjukdom. Det vet jag att han kan leva med. Även om jag är oorganiserad och tankspridd, även om jag inte kan allt.

5 kommentarer»

  Kimmi wrote @

Bara att du ställer frågan och oroar dig visar att du är en mycket bra och kompetent mamma. Alldeles säkert den bästa mamman för ditt barn.
Jag tror att de flesta föräldrar i världen har något de oroar sig för.
Det är nog snarare så att de värsta föräldrarna är de som inte bryr sig, och inte oroar sig alls, de som inte älskar sina barn hett.
Försök att se din sjukdom som en tillgång nu när du de facto har den. Du kommer antagligen tidigt att kunna se och tyda signaler på om din lille grabb skulle bli sjuk själv. Då kommer det vara din förtjänst att det inte behövde gå för långt, och inte ditt fel att han blev sjuk.

Massa kramar från en lika orolig mamma som dock försöker se det positiva i saken istället. Resten kan man inte göra så mycket år. 🙂

  olivialind wrote @

Hej Kimmi,

Tack för peppningen!

Du har nog rätt i att de flesta föräldrar känner sig otillräckliga och dåligt komponerade, iallafall ibland.

Du har också rätt i att det kan vara en fördel att själv ha problem med depressioner och manier om nu ens barn skulle drabbas. Det är värt mycket att få en diagnos i tid.

  Cecilia wrote @

Hej!

Jag känner igen mig i dina tankar. Jag har många gånger(innan jag fick diagnos och hjälp att hantera min sjukdom) känt mig hopplöst uppgiven. Hur är jag egentligen som mamma? Varför är jag så upp o ner? Varför orkar inte jag vara en glad bullmamma var eviga dag?
Nu förstår jag hur o vad o varför. Det gör det inte mindre problematiskt men det underlättar! Jag är oxå en oorganiserad, slarvig, tjatig, glömsk mamma MEN som ger mycket kärlek o varma kramar o stundvis uppmärksamhet till mina två barn. När äldsta sonen, 11 år, säger ”du är min bästa mamma i hela världen, jag skulle aldrig vilja ha en annan mamma än du!” behöver jag inte känna inre oro. Jag är ju faktiskt en ”good enough mother”. Det är du oxå!

  Sonia wrote @

Snubblade precis in på denna sidan eftersom jag söker info om folk som vuxit upp med två bipolära föräldrar eller är en av två bipolära föräldrar. Jag är typ II o min kille 2,5. Mitt har synts sedan drygt 12 år men fick hjälp o medicin först – 07. Litium var min räddare! Han håller ännu på att hitta sitt. Vi tänker flytta ihop snart o planerar barn om ca 1,5 år.Är ju en del förberedelser inför det, gå av meds osv. Vi är dock båda oroliga för hur de ska gå, tänk om vårt barn också får detta (finner ingen i någon av våra släkter direkt, ev min faster o hennes son som begick självmord för några år sen) Vi oroar oss inte bara för själva graviditeten o hur det ska gå med hela den biten för min del utan efter, med ett litet barn o två kroniskt psykiskt sjuka föräldrar (inget missbruk o väldigt ansvariga dock som tur är). Han största rädsla utöver att vårt barn får detta (eller värre) är att de sociala myndigheterna skulle ta ifrån oss barnet. Men om man är skötsam, tar sina meds, har inga missbruk alls på ngt vis, är ansvarsfulla o medvetna om våra svängningar osv, då borde det väl gå? Resonerar att vi måste ha ett bra socialt nätverk som kan hjälpa oss om vi båda mår dåligt ett litet tag o hjälpa till lite hemma. Hur har du eller andra gjort? Var ni två? Hur gick det när du fick dina skov? Hade du skaffat barn idag om du vetat att du var/skulle bli bipolär?

Ska läsa vidare vad du har på din sida nu =o)

  carola wrote @

så glad jag blir att hitta hit.

Har nyss efter 20 års helvete fått diagnosen bipolär 1.

Så fruktansvärd dåligt samvete just nu, tänker på alla år som barnen gått igenom allt med mig.
Min äldsta mår jättedåligt, försökt tagit sitt liv.

alla känns så konstigt just nu, många tankar.

kram och kika gärna in till mg, söker likasinnade


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: